Bästa sajterna med gratis bilder

De 7 Bästa Sajterna med helt Gratis Bilder (fria att använda)

Bilder är något som verkligen behövs för att kunna skapa en levande webbsajt. Men alla är inte fotografer och det gör det mer eller mindre omöjligt att bara använda sina ”egna” bilder på sin blogg/hemsida.

Att köpa bilder är så klart ett alternativ och något vi faktiskt rekommenderar. Men det blir dyrt i längden.

Därför finns vi här på ComClick som en hjälpare i nöden 🙂 .

Vi hjälper dig hitta gratis bilder som är helt upphovsrättsfria.

Du behöver alltså inte betala för att använda dem och många gånger krävs det inte ens att du anger fotografens namn (även om det är ett schysst tack för hjälpen).

Använd Inte Bilder från Googles Bildsök

Först en liten varning. Om du använder Google för att hitta bilder så bör du sluta med det. Många bilder (de flesta) är upphovsrättsskyddade och du får inte publicera dessa på din webbplats.

Om du ändå vill fortsätta använda Googles bildsökningsmotor så måste du se till att du filtrerar bilder som du bara ser resultat som är fria att använda kommersiellt.

Detta gör du genom att gå in på Verktyg>>Användningsrättigheter och välja ”Som får användas och ändras” i dropdown-menyn.

Okej, med det ur vägen så tar vi och tittar på de favoritsajter som jag använder mig av, nästan dagligen, för att hitta gratis bilder som är väldigt snygga och användbara. De är alltså helt gratis och i många fall behöver du inte ens ange källan.

Här Hittar Du Gratis Bilder – 7 Olika Sajter & Tjänster

OBS! Innan vi börjar leta bilder så är det värt att nämna att ordet gratis här innebär att du inte behöver betala för att använda bilderna. MEN, i vissa fall kan det krävas att du anger en källa. Du behöver alltså tillskriva eller ange vem som tagit bilden och/eller från vilken sajt det kommer.

Vi listar sajterna utan någon som helst ranking efter vem som är bäst eller liknande. Blev bara bokstavsordning. För beroende på vad för sorts bilder du behöver så fungerar vissa sajter bättre än andra.

1. Flickr: Creative Commons

Flickr Creative Commons

Den stora bilddelningstjänsten har med sin Flickr Creative Commons en utmärkt bas med olika personliga bilder som du inte hittar på de mer ”kommersiella” bildtjänsterna. Här är privatfotografen mer i centrum. Och det är bra om vi letar mer udda bilder och objekt.

Men det gäller samtidigt att se upp med de olika creative commons licenserna. Som tur är så har de dock en väldigt tydlig beskrivning om vad som gäller.

Vill du slippa att ange källa så välj bilder som ligger under Public Domain.

2. FreeImages

Freeimages.com

När du letar efter bilder så underlättar det enormt om bilderna är indelade i bra tydliga kategorier. Och det är precis vad Freeimages.com gör så bra.

De har dessutom en funktionell sökfunktion som hittar bilder inom olika nischer på ett enkelt och smidigt sätt. Med många kategorier riskerar inte heller bilder att försvinna för djupt ner i avgrunden där de aldrig kan hittas.

Att sajten dessutom finns på svenska är inget negativt!

3. Pexels

Pexels

Grundat 2014, Pexels har nu över 30 000 bilder tillgängliga på sajten, alla är gratis för personligt och kommersiellt bruk.

Du kan ändra, kopiera och distribuera bilderna utan att fråga om tillstånd (vilket betyder att du inte behöver ge credit till fotografen).

De lägger till ca 3000 nya bilder var månad!


Hitta fler sajter med gratisbilder i vår stora samling här! Över 60 olika tjänster som tillsammans har miljoner bilder fria att använda.


4. Pixabay

Pixabay

Pixabay är nog den sajt som jag använder oftast själv. Tillsammans med en bra betaltjänst så behöver du inget annat. Då kommer du hitta alla bilder du någonsin kommer behöva.

Pixabay har mer än 1,6 miljoner bilder, grafiska element och videoklipp. Sajten drivs mer som en community och bygger på donationer.

5. Stocksnap

Stocksnap

StockSnap.io lägger till nya högupplösta bilder varje vecka.

Alla bilder på StockSnap omfattas av Creative Commons CC0-licensen. Det innebär att du kan kopiera, ändra, distribuera foton på din webbplats, även för kommersiella ändamål, alla utan att fråga tillstånd.

6. Unsplash

UnSplash

Startat som ett sidoprojekt Unsplash till företaget Crew. Numera är de en av de snabbast växande bildsidorna, med högupplösta bilder, online.

Sajten har över 200 000 bilder som är både upphovsrättsfria, fria från tillskrivning och du kan använda dem i kommersiella sammanhang. Och fler läggs till dagligen.

7. Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Att hitta bilder som ligger under Public Domain är ett utmärkt sätt att publicera bilder utan några restriktioner. På Wikimedia Commons, ett projekt av Wikimedia Foundation, hittar du en utmärkt källa för den här typen av bilder.

Det gäller dock att vara uppmärksam på vilken Creative Commons licens respektive bild faller under. Eftersom vissa kräver att rätt sorts fotokredit ges när du använder en bild.

Summering

Visst är det så att en bild ibland kan berätta mer än 100 ord. Om du driver en blogg eller sajt så vet du hur viktiga bilderna är. Därför hoppas jag att du hittat något som kan hjälpa dig här.

Känner du till andra bra webbplatser med upphovsrättsfria bilder?

Du är mer än välkommen att meddela mig och alla andra genom att lämna en kommentar här nedanför.

Kom dock ihåg att vi har en stor samling med, över 30 sajter, som erbjuder gratisbilder här oxå.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *