Googles Mobilvanliga Uppdatering

Är du redo för Googles Mobilvänliga Uppdatering?

Har du koll på om din sajt visas korrekt på mobila enheter, som mobiltelefoner och surfplattor? Är din blogg mobilvänlig och mobilanpassad?

Har du inte ställt dig dessa frågor tidigare eller skjutit problemet framför dig…då är det dags att göra någonting åt det NU!

Annars riskerar du inom kort att tappa i ranking hos Google. De har en ny uppdatering på gång som fokuserar på just sajters funktion på mobila surfenheter.

Den 21:e April 2015 rullar Google ut sin mobilvänliga algoritm uppdatering.

Vad uppdateringen ska och kommer betyda:

 • Den kommer att påverka sökresultatet gällande sökningar på mobila enheter

Om du tänker att det inte kommer påverka dig eller om du inte bryr dig nämnvärt. Tänk igen, enligt Google själva så kommer denna uppdatering göra en större påverkan än den massiva Panda uppdateringen.

I denna artikel eller guide går jag igenom ett par olika saker om uppdateringen, bland annat:

 • Hur stor den kommande uppdateringen egentligen är
 • Hur mycket trafik du riskerar att förlora om du står kvar på sidolinjen
 • Hur viktigt det är med mobilanpassade (responsiva) bloggar och hemsidor och hur du kan göra din egna sajt bättre anpassad

Fakta om Googles mobilvänliga uppdatering

Google har under en längre tid förespråkat att du som webbmaster eller bloggare ska se till så att du har en sajt som är mobilanpassad, inte för deras skull, utan för dina besökare/kunder.

Antalet sökningar och besök från mobila enheter bara fortsätter att öka och kommer fortsätta att öka. För att till slut helt dominera på internet. Det är vad jag och många andra tror.

Vare sig du gillar det eller ej så är det i stort sett ett faktum. Vill du ha bevis – ta och kolla in din sajts statistik. Eller tänk på dig själv och hur du surfar och skaffar information.

Visst, vissa saker gör man helst på en större laptop men det är en tidsfråga innan du kommer göra i stort sett allting via dina mobila enheter.

Det här vet naturligtvis Google om och det var i stort sett en tidsfråga innan de också skulle plocka in det som en faktor i sin algoritm.

Vad uppdateringen innebär

 • Googles mobilvänliga uppdatering kommer att påverka sökresultatet för sökningar gjorda från mobila enheter.

Alltså, sökningar på en laptop eller desktop kommer inte påverkas.

Har du en sajt som inte är mobilanpassad riskerar du därmed att efter 21:e april tappa din ranking när någon söker efter ditt sökord från en mobil eller platta.

Det är ju faktiskt inget vidare och något du i så fall ska se till att fixa.

Så, är Du och Din Blogg redo när uppdateringen kommer?

Innan jag går in på mer specifika detaljer om vad du kan göra så gäller det att du vet hur din blogg eller hemsida står sig idag. Är den mobilanpassad eller ej? Det är inte alltid man vet om temat man valde är responsivt.

Här är två enkla metoder du kan använda dig av för att ta reda på det.

Metod #1: Använd Googles Mobilvänlighetstest

Klicka in dig på Mobilvänlighetstestet och skriv in din webbadress för att få reda på om din sajt klarar testet. Detta är det mest effektiva sättet att ta reda på om din blogg är responsiv eller ej. Varför? För att testet är från Google själva!

Mobilvänlighetstest av Comclick.se

Metod #2: Använd din Mobil

Ta fram din mobil och gör en sökning efter din sajt. Kolla in sökresultatet och om du ser det som jag visar på bilden här nedan så är du hemma. Här har jag gjort en sökningen efter ComClick och som du kan se så klarar jag mig även här.

Sökresultat från Google i mobil

Hur har det gått för dig?

Är din hemsida anpassad eller ej? Beroende på ditt svar så har jag flera tips att ge dig. Vi börjar med ett för dig som redan har en mobilanpassad sajt.

Dags att Snabba upp din responsiva webbsajt

Härligt att din sajt klarade testerna. Du kommer nu inte behöva bekymra dig nämnvärt när denna uppdatering går live.

Men det finns ändå saker du bör göra och knep du kan ta till för att ytterligare förbättra ditt sökresultat och nå fler kunder eller besökare.

Nämligen att se till att din laddningstid är så kort som möjligt. En sida som laddar snabbare ger många fördelar.

Varför laddningstiden är extra viktig på mobilen

När folk använder sin mobil för att titta in på din sajt så är det många gånger så att deras uppkoppling inte är den allra snabbaste. Även om 4G nätverken har rullats ut fort och många idag surfar via dem så når de inte riktigt till kapaciteten som en fast lina ger, ännu i alla fall.

Det är också så att alla inte når ett 4G-nät, jag är ett levande exempel, utan vi måste lita på 3G eller i vissa fall ännu sämre surfhastighet.

Med tanke på detta så behöver din sajt ladda snabbt!

Laddningstiden påverkar inte bara det mobila sökresultatet utan även det totala – därför är detta en faktor du ska lägga tid och resurser på.

Så här snabbar du upp din sajt

Det finns en massa med bra information ute på nätet men jag tycker du ska börja med att återigen besöka Google och ett utav deras verktyg. Kika in på Google PageSpeed och testa din sajt, ta även deras tips på allvar och se om det är något du enkelt kan rätta till.

Här är några andra tips för att få en blogg som svarar snabbare:

 • Content delivery network (CDN) – ditt webbhotell borde har detta bland sina alternativ. Det placerar ut din sajt på servrar över hela världen och gör att den på så sätt laddar snabbare.
 • Snabbt Webbhotell (Server) – välj ett bra webbhotell, testa till exempel Mebo, Inleed eller Loopia. Det kan göra stor skillnad.
 • Snygga till din kod – ta in in utvecklare som ser över din sajts kod och som gör den ren från sådant som är onödig. Dåligt kodade sajter riskerar att ladda bra mycket långsammare.

Använder du dig av WordPress som din publiceringsplattform? Testa då även dessa tips för en snabbare WordPress-sajt:

 • Använd inte alltför många Plugins (tillägg). De riskerar att på olika sätt sno för mycket resurser från din server. Ta bort sådana som du inte absolut måste använda.
 • Testa ett Cache tillägg. Det finns flera som kan göra en stor skillnad när det kommer till laddningshastigheten.

Om din sajt idag inte är mobilanpassad – Gör Så Här

Fick du mindre bra svar från de de två olika metoderna om hur du testar din hemsidas mobilvänlighet?

Du kanske visste det sedan tidigare men inte orkat göra något åt det. Jag vet då jag själv har det problemet och helt enkelt inte orkat ta tag i det.

Det blir dessutom ännu svårare att göra något åt det då temat jag använder på just den sajten är något som jag verkligen gillar, den har ett utseende som jag är väldigt nöjd med.

Men nu är det dags att verkligen göra något åt det. Jag vill inte förlora trafik, som jag kämpat hårt för att nå, på grund av denna uppdatering.

Så här Mobilanpassar du din sajt

Nu är det dags att ta tag i din webbsajt och göra den responsiv.

Bara ytterligare ett tips innan vi går genom ett par steg som du kan följa. Vill du ha ytterligare information om vad som Google inte uppskattar gällande din sajt och dess mobilanpassning.

Gå då till ditt Google konto på Webmaster Tools.
Klicka dig fram till den specifika webbplatsen och dess instrumentpanel. Där klickar du på ”Söktrafik” och sedan ”Användbarhet på Mobila Enheter”. Där kan du sedan se olika sidor med de fel som Google anser sig upptäcka. Du kan se vilka sidor som har vilka specifika fel. Bra för att kunna korrigera om du endast har ett fåtal upptäckta fel.

Nu vet du vad som bör ändras och det är dags att se till att göra det också.

Här är tre metoder du kan använda dig av för att mobilanpassa din webbsajt.

Metod #1: Anlita en Webbdesigner

 • Att plocka in och anlita en professionell webbdesigner eller utvecklare är nog det mest effektiva sättet att konvertera din nuvarande sajt till en komplett mobilanpassad dito. Oavsett vad för sorts sajt du driver så har du redan idag väldigt mycket trafik från mobiler och plattor, du riskerar därmed att förlora pengar. Dessa har du snabbt igen om du tar hjälp av en kunnig person/företag. Passa även på att be om hjälp med din sajts laddningshastighet.

Metod #2: Använd en responsiv design

 • Om du känner att du inte har råd att ta in professionell hjälp så se istället till att köpa ett premium tema som är responsivt till din blogg. I dagsläget utvecklar alla företag och personer teman som är responsiva men om du använder en gratisversion så är det inte alltid så att du får med alla funktioner. Det finns bra gratisteman också men en gott råd är att välja premium.

* Använder du dig av WordPress kan jag rekommendera Genesis eller MyThemeShop som har verkligt snygga och mobilanpassade teman, som dessutom är väl testade och används av många sajter och bloggare runt om i världen.

Metod #3: Installera ett mobilvänligt tillägg

 • Kanske den mest kostnadseffektiva och enkla metoden för att få en responsiv hemsida. Använder du WordPress så installerar du bara WP touch plugin (gratis) och ser detta plugin göra din sajt mobilanpassad.

Hoppas något av dessa tips hjälper eller har hjälpt dig.

Nu när du har en responsiv blogg så behöver du göra en sak till.

Eftersom det endast är ett fåtal dagar kvar innan ändringen träder i kraft så måste du se till att Google söker av och indexerar dina ändringar. Annars kan det dröja innan Google boten kommer på besök och du riskerar att stå kvar på perrongen när mobiltåget går iväg.

Sista steget för att meddela Google om dina ändringar

Som sagt, eftersom tiden är knapp innan uppdateringen sker så behöver du hjälpa Google på vägen.

Gå återigen in på ditt Webmaster Tools konto och klicka dig fram till den aktuella webbplatsen. Klicka sen på ”Genomsökningsåtgärder” och därefter ”Hämta som Google”. Du kommer då fram till denna ruta:

Google Webmaster Tools rendera sajt

Din url är redan ifylld men du kan även fylla i undersidor om du skulle vilja det. Ändra sedan i dropdown menyn från det förvalda Desktop till ”Mobil: smartphone” och klicka sedan på ”Hämta och Rendera”.

Efter att du klickat på Hämta och Rendera så får du upp information om hämtningsförsöket. Se då till att klicka på knappen ”Ange för Indexering” sedan är det klart.

Nu behöver du bara vänta på uppdateringen och se dig klättra några placeringen och ta dig förbi de som inte tagit sig tid att optimera sin webbsida.

Vi summerar angående Googles mobilvänliga uppdatering

Google säger själva att den kommande uppdateringen kommer att ha en signifikant påverkan på sökresultaten. Det betyder att du riskerar på att förlora viktig trafik från mobila enheter som din sajt inte är mobilanpassad.

Dock så bör det påpekas igen; detta gäller endast för sökningar som är gjorda på mobila enheter (tänk smarta mobiler och surfplattor) och inte sökningar från ”vanliga” datorer. Där är det business as usual.

Varför Google fokuserar på mobilvänliga webbsajter?

Google vill ge sin användare, dvs du som söker via deras sökmotor, en klockren upplevelse och resultat. Med en dåligt optimerad och mobilanpassad sajt kommer användaren inte kunna surfa och ta del av information på ett bra sätt, det kommer vara svårt att se och läsa artiklar och att klicka på länkar.

Detta är den stora anledningen till varför Google har fokuserat mer och mer på att ge mobila användare en bättre sökupplevelse.

Hur kommer din ranking och trafik påverkas av uppdateringen

Om din blogg eller hemsida klarar Googles mobilvänliga test är chansen stor att du kommer se en ökning av din trafik från mobiler och plattor. Om du däremot har en webbsida som inte är optimerad kommer du tappa trafik och besök från mobila enheter. Så enkelt är det.

Driver du en e-butik eller på annat sätt säljer något online så är det extra viktigt. Då riskerar du inte att bara tappa i besök utan även i sälj.

Har du idag mycket trafik från mobilt så har du troligen en bra optimerad sajt, speciellt om det gäller en e-handelsbutik, men det gäller också att veta att den är korrekt optimerad i Googles ögon. Annars riskerar du att tappa mycket organiska besökare efter den 21:e april.

Så är din sajt mobilanpassad? Och vad tror du om Googles uppdatering, vad blir effekten? Ge gärna dina synpunkter!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *