Starta en WordPress Hemsida

Så här Enkelt Startar Du en WordPress Blogg eller Sajt

Funderar du på att starta en blogg på plattformen WordPress eller har du funderingar på att flytta en existerande sajt till just WordPress?

Visste du att närmare 23% av alla världens webbsajter bygger på cms:et WordPress?

WordPress, eller WP som det även kallas, är alltså en extremt populär och också vanlig plattform att bygga en blogg eller sajt på.

En stor anledningen till detta är naturligtvis priset, det är nämligen gratis!!

När du installerar WP får du ett innehållshanteringssystem (Content Management System, CMS) som både klarar av att skapa bloggar som ”vanliga” hemsidor. Det är dessutom väldigt enkelt att själv lägga till och uppdatera innehåll på sidorna.

På köpet får du även, och det är ett utav dess stora styrkor, ett jättestort ekosystem med utvecklare runt omkring i världen. Dessa ser till att tillgången på uppdateringar, tillägg (plugins) och teman (themes) är otroligt stor och ger dig som användare en mängd alternativ till vad du kan skapa för sidor.

Tilläggen gör att du enkelt kan utveckla din sajt genom att bara installera dessa, istället för att behöva koda och kanske behöva ta in extern hjälp. Precis vad ett open source publiceringssystem ska göra.

Här följer en enkel trappa om hur du idag kan komma igång med din WP blogg.

Kom igång med WordPress i 6 enkla steg

1. Registrera Din Domän

När du bestämt dig för att WP är publiceringsverktyget för dig så har du två val. Antingen registrerar du din egna domän och installerar den där, vilket är det vi går igenom i denna artikel, eller så kan du använda wordpress.com.

WordPress.com så använder du ingen egen domän utan du får då en adress liknande ”detduväljer.wordpress.com” och du behöver inte heller något webbhotell. Men du är samtidigt väldigt begränsad och man kan säga att du bara hyr en plats på internet.

I fallet med WordPress.org så äger du sin plats, allt arbete du gör kan du dra nytta av längre fram.

Min rekommendation är absolut att du registrerar en egen domän direkt och får full kontroll över din bloggsida. Det är inte speciellt svårt, vilket du kommer erfara om du fortsätter läsa vidare.

Du bygger även upp ett varumärke (din domän) som kommer kunna ge dig flera fördelar framöver.

Välja domännamn som passar bäst

Tidigare var det väldigt värdefullt att ha med det nyckelord som sajten ska handla om i sin domän. Till exempel om du ska skriva om fotboll så hade en domän likt; alltomfotboll.tld varit väldigt bra.

Numera ger det dig ingen extra boost när det kommer till Google och ranking. Så leta inte ihjäl dig efter en nyckelordsdomän.

Dock ska det sägas att en tänkbara fördel det kan ge är att en besökare som ser din sajt i ett sökresultat direkt ser vad din sajt handlar om.

Det du främst ska fokusera på när du väljer domän är möjligheten att bygga varumärke eller ett ”brand”. Google gillar varumärken och det är även lättare för besökare att komma ihåg något kort koncist som t ex kickoff.se istället för att jaga nyckelordet fotboll.

Många nyckelordsdomäner är upptagna och om du ändå försöker klämma in ordet fotboll – kanske du hamnar på visomälskarattsefotbollive.se och det är ingen vidare domän för varumärkesbyggande. Den är för lång, för komplicerad och känns konstruerad.

När du ska välja domän så fokusera på något kort, som är lätt att komma ihåg, enkelt att stava och som uttalas som det stavas och vice versa. Den ska självklart även finnas ledig i din önskade toppdomän.

Fokuserar du på den svenska marknaden så är en .se ändelse att föredra. Även .com eller .nu kan fungera men då ska helst inte .se domänen vara online.

Kommer du skriva på engelska så är .com nummer ett men det finns också en rad andra toppdomäner som kan fungera nästan lika bra.

När du bestämt dig så kan jag rekommendera någon av dessa tre registratorer. Jag använder båda och är nöjd med support och deras kontrollpanel.

2. Välja Webbhotell

På ett webbhotell lägger du upp alla dina filer och dessa publiceras då på internet. Detta görs på en utav deras servrar och alla kan nu se din sajt online.

Så när domännamnet är klart så är det alltså ett webbhotell som är nästa steg för att din sida ska bli synlig.

Här är några saker jag tycker du ska tänka på när du ska välja:

 • Snabbhet: Att din sida laddas snabbt och därmed ger dina besökare en bra upplevelse är a och o. En seg sajt där det tar flera sekunder att ladda en sida kommer att tappa många besökare. Vi är vana vid att det går snabbt och gör det inte det så letar vi efter informationen någon annan stans.Tänk även på att Google använder sidans laddningshastighet som en utav dess över 200 rankingsignaler. En långsam sajt riskerar alltså en sämre placering i serpen.
 • Delad eller dedikerad miljö: I starten räcker en delad miljö mer än väl. Skulle du växa och dra mycket trafik så är en dedikerad server dock ett bra alternativ.Med delade miljö så menas en server där flera olika sajter finns placerade på samma webbserver. Med en dedikerad miljö så är din sajt separerad från andra och således snabbare och bättre, men kostar då självklart även mera.
 • Pris: Priset är självklart alltid väldigt viktigt men det är också så att billigast inte alltid är det bästa valet för dig. Se till att titta på allt och inte gå efter pris i första eller enda hand. Det ska bara vara en av faktorerna.
 • Utrymme: Har du endast en sajt och bara har startat upp så behöver du inte lägga speciellt stor vikt vid detta. Antalet GB gällande både hostingutrymme och trafik kommer garanterat räcka till.
 • Support: Detta är extremt viktigt, speciellt om du inte känner dig speciellt trygg med hela hemsidegrejen. Kolla in supportens öppettider och varför inte testa att skicka en fråga för att få se svarstider på e-post eller telefon.
 • Upptid: Med upptid menas att din sajt ligger uppe och är nåbar på internet. Ibland drabbas en server eller webbhotell av olika problem och då kan din sida inte nås av dig eller dina besökare. Detta är något som händer alla någon gång men det ska inte hända alltför ofta.Håll koll på detta och försök få ett hotell med en upptid på minst 99.99%.

Jag använder mig just nu utav dessa tre webbhotell till mina sidor. Jag är otroligt nöjd med samtliga och kan verkligen rekommendera dem, både vad det gäller prestanda, support och kanske framför allt pris:

 1. Inleed – Paket (svenska servrar) startar från 228 Kr/År
 2. Mebo – Brittiska servrar från 120 Kr/År, Svenska från 220 Kr/År
 3. BlueHost – Paket startar från $???/Månad

3. Installera WordPress

WordPress CMS Logga

För att installera WP på svenska så gå till den svenska WordPress sajten och ladda ner den senaste versionen.

Sedan så laddar du upp dessa filer på din server och börjar installationsprocessen. Instruktioner hittar du i readme.html filen som är inkluderad i paketet.

Dock är det så att du många gånger slipper gå genom dessa steg hos de flesta webbhotell. Du erbjuds istället en enkel ”enklicksinstallation” via en kontrollpanel.

Vanliga kontrollpaneler hos svenska webbhotell är cPanel eller DirectAdmin. Med hjälp av dessa kan, i stort sett, vem som helst installera WordPress på ett par minuter.

Efter att installationen är färdig så har du en klar hemsida att börja fylla med innehåll. Du får med några standard teman och din sajt ser helt okej ut direkt ”out of the box”.

Det är alltså möjligt att direkt börja publicera och skriva artiklar men vill du snygga till din sajt med annat tema eller tillägg så får du göra ett par saker till.

4. Lägg till ett Tema (Theme)

Nu har du alltså en basversion av WP installerad och redan online. Ta nu möjligheten att göra den lite snyggare och mer personlig genom att addera ett nytt tema (theme på engelska).

Ett tema är i korthet en sorts framsida som bestämmer hur din sajt ser ut gällande layout osv.

Du kan förutom att använda några av de teman som följer med installationen bygga ett eget, antingen själv om du har kunskapen eller ta in en extern utbildare. Vanligast är dock att antingen köpa ett färdigt tema eller använda någon av alla de gratis teman som finns tillgängliga.

Väljer du ett gratis tema så kanske du måste se till att fixa till det så att det blir exakt så som du vill. Om du istället köper ett så är utbudet större och du kan säkerligen hitta ett som passar exakt dina krav.

Vill bara snabbt komma igång så är ett gratis alternativ det perfekta valet att börja med. Det finns fler riktigt bra gratisalternativ.

Här kan du hitta teman:

5. Installera Tillägg (Plugins)

Med ett tema valt så har du fått till en bra bas till hur din sajt ska se ut. Men med hjälp av ett tillägg (plugin) så kan du lyfta den ytterligare.

Med ett tillägg kan du ändra och förbättra både din sajts utseende men även dess backend, dvs adminpanelen, och hur du arbetar med sidan.

Se även till att utnyttja de övriga hjälpmedel & inställningar som finns tillgängliga.

Här är några tillägg som du seriöst ska fundera på att installera (alla är gratis):

 1. Yoast WordPress SEO Plugin – Det bästa tillägget för att förbättra din bloggs SEO. Det är ett utmärkt plugin som hjälper dig att optimera din sajt och göra den perfekt för Google. Ett måste!
 2. Limit Login Attempts – Säkerheten på din blogg måste prioriteras och detta plugin är en bra start. Det gör att man endast kan misslyckas med inloggningsförsök tre gånger, sedan bannas den ip-adressen.
 3. Social Sharing tillägg – Du vill alla gånger att dina besökare enkelt ska kunna dela dina inlägg och artiklar. Det finns en hel radda med olika alternativ och nästa alla är bra, min favorit just nu är denna.
 4. Contact Form 7 – Oavsett vilket tema du använder så är ett kontaktformulär en nödvändighet. Detta är enkelt och riktigt bra. Använder det till alla mina sajter.

Se även till att nyttja dessa hjälpmedel och råd:

 1. Ändra inställningarna för Permalänkarna – I standard läget kommer länkarna till dina sidor se ut så här: dinsajt.se/?p=12343 men så vill vi inte ha det. Gå till Inställningar -> Permalänkar -> Vanliga inställningar och ändra där till ‘Inläggsnamn’ istället för det förvalda.
 2. Google Analytics – Lägg till din Google Analytics kod till alla dina sidor så får du en bra överblick av din trafik och kan enkelt göra förbättringar. Använd även något av de tillägg som finns för att kunna se din statistik direkt i WP, testa detta eller detta plugin.
 3. Håll koll på Säkerheten – Förutom tillägget jag rekommenderade ovan så finns det några saker du kan göra för att säkra upp din sajt ytterligare. Ändra till exempel din adminadress, istället för att den ligger på dinsajt.se/wp-admin så ändrar du den till något helt annat. Byt även ut ditt användarnamn om det skulle vara ‘admin’, byt detta till något mer ovanligt.

Du kan i praktiken addera hur många tillägg som helst för att få din blogg precis så som du vill ha den.

Men det är dock rekommenderat att försöka hålla nere antalet så gott som det går. Det finns nämligen en risk att din sida kan börja ladda långsammare om du har för mycket installerat.

Jag brukar försöka hålla mig runt 5-20 plugins (beroende på typ av sajt) som standard.

6. Börja fyll på med Innehåll

Nu är du helt färdig med att sätta upp de ”tekniska delarna” av din sajt eller blogg. Då är det är dags att börja skriva artiklar/inlägg.

Du ska fokusera på och verkligen lägga tid på att fylla dina sidor med bra kvalitativt innehåll.

Har du bra informativa inlägg så ger det dig besökare och besökare ger antingen pengar, om det är ett mål med din sajt, eller möjligheten att bygga ditt varumärke. Sedan är det också väldigt kul att se besökarna komma till sin sajt.

Här hittar du några artiklar om att skriva:

Se till att din sajt innehåller en massa bra texter, det är grundläggande för om du ska lyckas eller inte.

Det någon som har sagt att – Content is King!

Sammanfattning

Så där, nu hoppas jag att du inom kort är live med din nya sida.

WordPress är en väldigt kraftfull och populär plattform att bygga sin hemsida på.

Efter att jag började bygga mina sidor i WP så jag aldrig funderat på något annat alternativ. Det klarar allt och ju mer du använder desto mer lär du dig också.

Jag är absolut ingen kodare men med hjälp av communityn och lite träning med tiden så kan man lösa det mesta.

Vad är din åsikt om WordPress som plattform för bloggar och webbsajter? Hur gör du och vilka knep kan du erbjuda oss andra? Kommentera gärna..

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *