Snabba upp din WordPress Sajt

7 Effektiva sätt att Snabba upp din WordPress Sajt

Enligt denna studie så uppger en utav fyra personer att de lämnar en webbsida om den tar längre än fyra sekunder att ladda.

Den globala e-handelsjätten Amazon har räknat sig fram till att om en sida bara laddar en sekund långsammare så skulle det kunna leda till att de förlorar otroliga 1.6 miljarder dollar i försäljning per år.

Det är bara två exempel på studier som visat att laddtiden är väldigt viktig. Vill du veta mer så finns det tusentals att läsa, bara du gör en enkel Googling. Faktum är även att Google själva använder din en sajts laddningshastighet som en av sina många rankingfaktorer. Värt att tänka på.

 • Du kan testa din blogg eller hemsida här.

Snabba upp och Optimera din WordPress Blogg

I denna artikel så går jag genom 7 olika sätt som du kan använda för att optimera din hemsidas laddningshastighet och förhoppningsvis så ger det dig en bättre ranking och fler besökare.

Är det några av metoderna som du redan använder så säger jag grattis och hoppas att även de andra kan hjälpa dig mot än bättre laddningshastighet!

1. Välj ett Bra Webbhotell

Detta är självklart basic men ack så viktigt. Med ett dåligt webbhotell, eller server, så spelar det egentligen ingen roll vad du i övrigt gör. Din sajt kommer ladda långsamt hur eller hur..

Jag använder mig fortfarande av delade miljöer hos olika webbhotell och det fungerar många gånger väldigt bra. Men de gånger jag har riktigt affärskritiska projekt där nertid kostar alldeles för mycket pengar krävs andra lösningar, som dedikerade servers.

För många är ändå ett webbhotell det självklara valet. Vill du ha ett hotell som är prisvärt, relativt snabbt och där nertiden är minimal kan du välja något av de vi använder oss av och rekommenderar, som t ex Inleed, City Network eller Mebo.

2. Använd ett Premium Cache Plugin (tillägg)

Du känner säkert redan till ett par utav de gratis Cache Plugin som finns tillgängliga, W3 Total Cache eller WP Super Cache?

Men du känner kanske inte till ett relativt nytt premium Cache Tillägg, faktiskt det första i sitt slag, som heter: WP-Rocket. Namnet ger en ganska kraftig hint om vad det är för sorts plugin och det är nu också det mest populära tillägget i sitt slag.

Detta plugin kan förbättra din sajts laddtid på flera olika sätt:

 • Sid caching
 • Gzip kompressioner
 • Bild optimering
 • HTML & CSS Minifiering
 • Caching för mobila enheter
 • DNS prefetching
 • White label

WP-Rocket är väldigt enkelt att använda och det tar bara 1-2 minuter att installera samt konfigurera. Men det är alltså ett Premium plugin och kostar ca 39 dollar. Väl värt det dock.

3. Använd CSS Sprites

En sprite är enkelt förklarat en bild som innehåller flera andra bilder.

Har du flera olika bilder så kan du enkelt packa ihop dem till en en enda stor bild via SpriteMe eller ett annat liknande verktyg.

Det som gör att detta hjälper din sajt ladda lite snabbare är att det minskar antalet anrop som behöver göras till din server. Istället för att hämta flera bilder, hämtas då bara en speciell del av din stora bild.

Genom att använda CSS och lite kod kan du gömma allt utom just den bilden du behöver visa.

Detta är inget jag personligen använder i dagsläget men ju fler bilder som läggs till eftersom bloggen växer, kan det bli nödvändigt. Men har Du en stor sajt med många bilder kan detta var ett knep som passar din sajt alldeles utmärkt.

4. Optimera din Databas

Som standard så lägger WordPress till en massa onödig data i din databas. Detta kan handla om gamla spamkommentarer, tidigare versioner av dina inlägg, sådant du kastat i papperskorgen och data från avaktiverade tillägg.

Allt detta ökar naturligtvis storleken på din databas och är i stort sett helt onödigt att spara.

WP-Optimize är ett fantastiskt gratis tillägg som optimerar din sajt och tar bort allt onödigt fluff som skräpar ner din databas.

Din papperskorg töms efter 30 dagar, det är en standardinställning, men du kan ändra detta till exempel efter 7 dagar. Dessutom kan du inaktivera inställningen för antalet autosparade versioner som finns av dina inlägg.

För att minimera antalet inläggsversioner som sparas behöver du lägga till en bit kod i din wp-config.php fil. Här i detta exempel ändrar vi till 3 versioner som sparas men du kan ändra till inga genom att byta ut 3:an mot “0” eller “false”.

define( ‘WP_POST_REVISIONS’, 3 );

För att automatiskt tömma papperskorgen efter 7 dagar så lägg till denna kodsnutt i din wp-config.php fil.

define(‘EMPTY_TRASH_DAYS’, 7);

OBS! Att lägga in kod eller optimera din databas kräver en viss kunskap. Se alltid till att ta backup innan.

5. Använd Tillägget P3 Profiler

P3 Profiler är ett riktigt smart och användbart tillägg skapat av Godaddy. Jag har själv använt det flera gånger med bra resultat.

Många gånger en WordPress sida laddar långsamt så beror det i nio fall av tio på ett dåligt kodat och kanske daterat tillägg. Vad detta tillägg (P3 Profiler Plugin) gör är att det hjälper dig att hitta just det plugin som drar ner din sidas laddhastighet.

Många gånger verkar det vara ett socialt delningstillägg som är boven i dramat. Skulle det vara så i ditt fall så kan jag rekommendera dessa två istället Floating Social Bar eller Social Media Feather. Båda är lätta, smidiga och påverkar inte din bloggs snabbhet nämnvärt.

! Kom ihåg att testa detta tillägg nästa gång din sajt plötsligt börjar ladda långsamt. Lösningen kan vara enkel!

6. Använd dig av en CDN

En CDN är en grupp av servrar som är sammanlänkade och som finns utplacerad runt om i världen. Dessa servrar hanterar dina filer och levererar dem till dina besökare.

Det hela fungerar som följer: Om till exempel någon från Sverige besöker din blogg och du har en server i USA så kommer istället nätverket att hitta den server som är närmast Sverige och på så sätt sänka din sajts laddtider för denna svenska besökare.

Ytterligare en fördel med att använda en CDN är att det kan ge dig en 50% reduktion av ditt bandbreddsutnyttjande. Att sätta upp och komma igång med en CDN tar ett par minuter och kan ha stor stor påverkan på hur snabbt din sajt laddar, korrekt utfört dvs.

Här är några populära Content Delivery Networks (CDN):

 • MaxCDN – Denna CDN kan man nog säga är standard när det kommer till just WordPress och CDN tjänster. Stabila och används av många olika sorters bloggar runt om i världen.
 • Amazon CloudFront – Mer och mer populära Amazon har en rad med stora och välbesökta sajter i sitt nätverk.
 • CloudFare – Är en gratis content delivery lösning, används av hundratusentals bloggare som dig och mig. Förbättrar även din sajts säkerhet.

7. Optimera dina Bilder

Om du har bloggat en tid så vet säkert hur viktigt det är med bilder för att verkligen få en sajt som dina besökare gillar och sedan även rekommenderar till andra.

Att använda sig av verkligt engagerande och snygga bilder/grafik gör även att du ökar dina möjligheter till trafik via Googles bildsök eller att de blir delade av dina besökare.

Men, att addera många bilder, och stora sådana, gör även att belastningen på din server/webbhotell ökar. Detta riskerar att leda till en sajt som laddar långsammare så det finns några extra steg att ta när du laddar in bilder. Du bör på olika sätt optimera dem.

Jag har testat och använder detta WordPress tillägg; Smush.it som fungerar bra. Testa även en skrivbordsvariant typ Shrink-O-Matic som på ett enkelt sätt hjälper dig att skala och optimera bilder i bulk.

Tänk på att i möjligaste mån spara dina bilder på ett så optimerat sätt, utan att påverka besöksupplevelsen. Som så många gånger förr är det den berömda balansgången..

Vi Sammanfattar

Där har du du fått en rad med tips på om hur du, på relativt enkla sätt, kan optimera och snabba upp din WordPress sajt/blogg.

Se till att implementera åtminstone ett par av dem idag!

En snabb sajt kommer bara att bli viktigare för att ranka högt i Googles sökresultat.

Många utav knepen och metoderna kan du implementera även om din sajt inte är byggd på plattformen WordPress.

Vad har du för tekniker för att snabba upp din sajt? Dela gärna med dig.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *