Länkbyte - Fungerar det?

Länkbyte: Fungerar det fortfarande för SEO?

För många år sedan, typ 90-tal och tidigt 00-tal, så var länkbyten ett av de vanligaste sätten att bygga länkar. Nästan alla sajter hade en länksida där de länkade till allt mellan himmel och jord. Länkar du till min sida om månlandningen så länkar jag tillbaka till din hemsida om hudvård osv..

Men runt 2005/2006 började det att förändras. Google hade börjat bli pressat att förbättra sökresultatet och få stopp på det enkla sättet att öka sin ranking. Så sajter som hade nyttjat detta väldigt aggressivt förlorade mycket av sin tidigare ranking och länkbytet blev på kort tid länkmetoden att hålla sig ifrån.

Istället blev det envägslänkar som var Créme de la Créme bland de aggressiva länkbyggarna. Komplexa länkhjul och 3-vägsbyten samt andra liknande taktiker blev istället SEO hotstuff.

Där har du lite historia innan vi går in på hur det ser ut i dagens läge och vad jag tycker om själva länkbytets vara eller icke vara.

Jag anser att det finns bra och dåliga länkbyten. Rätt använt kan det göra riktigt bra saker för din sajt och dina besökare.

Exempel på ett Bra Länkbyte

Låt oss säga att jag driver en sajt om Allsvenskan i Fotboll och har turen att bli intervjuad av fotbollsförbundet och den officiella sidan om just allsvenskan. Intervjun läggs upp på deras sida med en länk till min sida.

Detta är självklart en sida som jag väldigt gärna drar in en länk ifrån.

Om vi söker efter allsvenskan så hittar du deras sida i toppen av sökresultatet. De tycker alltså att min sajt är värd att uppmärksammas och det betyder att jag även gör ett bra jobb. En länk därifrån är alltså värd sin vikt i guld.

Om det nu skulle vara generellt dåligt med länkbyte så skulle jag säga, tack så mycket för länken och direkt plocka bort alla de länkar som jag skickat till just deras sajt. Och nu se min sajt gå som en raket upp i serpen.

Men…skulle det verkligen vara bra och ge mina besökare bättre information. Nej, jag tror inte det. Jag länkar naturligtvis till den officiella sidan om allsvenskan för att ge mina besökare bättre information.

Vad händer om jag istället gör så här:

Jag smäller upp en banner eller faktaruta på min sida där jag lyfter fram att den officiella sajten om allsvenska rekommenderar min sida.

Vilken fantastisk marknadsföringsmöjlighet! Tänk att min förstagångsbesökare får se detta, det kommer självklart bygga upp min trovärdighet något enormt.

Men om nu länkbyten är dåligt så skulle även denna länk vara det. Jag tror absolut inte det. Det är just sådana här länkar man vill ha.

Detta är naturliga länkar

När du fokuserar på att bygga samarbeten och relationer men andra webmasters inom din nisch så sker naturliga länkbyten hela tiden utan att du ens tänker på det.

Om nu den officiella sidan om allsvenskan lägger upp något intressant och unikt material som mina besökare skulle gilla så låter jag dem ta del av det via en länk eller någon social kanal.

Jag hoppas att det är så det fungerar så hos alla webmasters, och det är faktiskt så länksystemet på internet är uppbyggt.

Skulle jag nu bli straffad för detta naturliga samarbete då har vi tyvärr gått alldeles för långt åt fel håll. Det skulle då innebära att jag inte skulle våga länka ut till några sajter inom samma område som min, detta för att undvika något straff om den sidan i sin tur skulle länka till min utan min vetskap.

Vem skulle det gynna? Definitivt inte alla besökare..

Möjlig Trafik = Bra Länk

Du får förmodligen som jag en hel del e-post med liknade innehåll som detta:

Kära webmaster,

Jag besökte din sida och jag måste säga att jag verkligen gillade den.

Jag skulle vilja byta länkar med dig så att vi både kan förbättra våra sökresultat. Du får en länk från denna sida så länkar du sedan till min sida. Bra va.

Tacksam för svar.

En kvinna (ofta en kvinna eftersom vi tydligen hellre svarar dem än en man)

Detta är självklart inget du ska tacka ja till utan detta mail ska direkt till spamkorgen. Det är just dessa sorters länkar där det sätts i system som riskerar att dra in din sajt i ett utav Googles filter.

Men, låt säga att du har en sajt om ert hundpensionat och får ett mail liknande detta..

Hej ditt Namn,

Johanna här, vi träffades på hundmässan i helgen. Du är välkommen till min hundsalong när du vill och första besöket bjuder vi på.

Jag har lagt till din sajt till vår sida där vi rekommenderar andra hundtjänster. Jag såg att du har en liknande sida på din sajt. Hade varit super om du kunde lägga till en länk till vår sajt där.

Du gör självklart som du vill men nu har jag frågat iaf ;-)

Vi ses säkert snart igen och hoppas vi kan skaffa oss både lite mer uppdrag genom detta samarbete!
Tack,
Namn

Om nu inte Johanna driver den sämsta salongen för hundtrimning i hela stan så är chansen stor att en länk där kan göra mycket gott, och vise versa.

Hundägare som besöker någon av era sajter kan säkert dra nytta av att få ytterligare tjänster och hjälp rekommenderade dem. Relevant trafik är bra trafik!

Finns det risk att bli straffad för denna typ av länkbyten?

Jag tror inte det, och hoppas det verkligen inte, denna typ där länken ger ett värde och förbättrar för besökaren är ju vad internet är tänkt för.

Men vad händer med min Pagerank?

Så här gick tankesättet förut gällande PageRank..

  • Om någon länkar till mig så kommer deras pagerank smitta av på min sajt och därmed får den att stiga i serpen
  • Om jag sedan länkar tillbaka till dem så kommer min initiala pagerank-ökning neutraliseras och ingen förbättring i sökresultatet kommer att uppstå.

Det här är fel sätt att tänka. Jag kommer återkomma till Pagerank, och Pagerank Toolbar, i framtida artiklar men för att sammanfatta så är min, och många andras, inställning så här:

Glöm Pagerank helt och hållet!

Länka till de du tycker passar in i din sajtprofil och där det kan komma dina läsare till del.

Pagerank är bara en del i hela SEO kakan och den minskar för var dag som går. Den delen som vi ser och kan ta del av, dvs Pagerank Toolbar kommer förmodligen inte att uppdateras igen och då finns det helt enkelt ingen anledning att lägga någon som helst vikt vid den.

Fokusera istället på att producera bra innehåll och lös problem dina användare kan ha. Då kommer du att kunna se dina naturliga inlänkar öka och din ranking göra likadant.

Håll pingvinen på säkert avstånd

Googles sökalgoritm uppdateras då och då. En utav se senare uppdateringarna kallad Penguin handlar till stor del om att motverka spam.

En av de största farorna för en sajt att fastna i pingvinfiltret är en onaturlig länkprofil.

Som skrivet ovan så sker det naturliga länkbyten hela tiden online men om din sajt har en massa (hundratals) envägslänkar, vad tror du riskerar att hända..

Sammanfattning

Om vi tar och sammanfattar mina tankar om länkbyten:

  • Länka gärna till relaterade sajter inom din nisch, speciellt om dina besökare får en bättre upplevelse
  • Landar du en riktigt kvalitetslänk så se till att dra nytta av det genom att nämna det
  • Byt länkar med relevanta sidor där båda sidorna kan dra nytta av trafiken
  • Byt ALDRIG länkar med helt orelaterade sidor

Skicka nu inte hundratals mejl till alla olika sidor inom din nisch. Allt för att få till ett enkelt byte.

Men hittar du en sajt som du gillar och där du tror att ni båda kan tjäna på ett byte så ta gärna kontakt och se vart det leder.

Men egentligen kan vi strunta i ordet länkbyte. Vad det handlar om, eller borde handla om, är samarbete mellan relaterade sajter där båda parter kan tjäna på det.

Och när jag skriver tjäna på det så menar jag genom ökad trafik och en bättre upplevelse för era besökare.

Där är mina tankar om ämnet. Vad tror och tycker du?

Similar Posts

One Comment

  1. Jag tycker det du skriver låter vettigt det du skriver f.ö.. var min chef simon en av de första som gjorde länkbyte siter, defenitivt den första i sverige ngn gång runt 1999/2000 http://www.lankbyte.se han med sina 35 bast är alltså än av dessa gammla web: rävarna.. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *