Komma över skrivkramp

Skrivkramp? 5 sätt att snabbt komma över den

Alla som skriver har väl någon gång drabbats av skrivkramp, antingen lite eller ibland väldigt mycket. Här går jag genom 5 olika metoder om hur du kommer ur det och kan återgå till skrivandet.

Nu försöker jag inte framstå som någon vidare skribent men faktum är ändå att med en blogg, eller flera som vi egentligen driver, så blir det en hel del som ska skrivas.

Självklart är det även så att vissa dagar så går det bara inte, det finns inga ord att hämta och den där artikeln du funderat på så länge finns inte längre där.

Du försöker och jobbar men skrivkrampen har dig i ett hårt grepp. Du grubblar, försöker komma på något som du tidigare tänkt skriva om osv, men det kommer ingenting.

Problemet är ofta att ju mer du försöker desto värre kan det bli och innan du ens fått ner något vettigt alls är dagen över.

Här är några tips som jag hoppas kan hjälpa när du sitter där och försöker.

Läs och testa dem så hoppas vi sen att kreativiteten återigen börjar flöda..

1. Gör det mesta av dina kreativa dagar

Brukar du drabbas av skrivkramp så innebär det förmodligen också att du har dagar där tiden inte räcker till för att du har så mycket du vill skriva ner. Dessa två hänger ofta ihop.

Huvudet är sprängfyllt med artikelidéer och du vill bara snabbt få ner det på pränt.

Se då till att verkligen komma ihåg att skriva ner dessa textförslag då kan du sedan när inspirationen är lägre gå tillbaka till dessa och på så sätt komma vidare.

Själv har jag ett dokument med idéer om artiklar och några stolpar om vad de ska innehålla. Du kan använda det som fungerar bäst för dig, allt fungerar så länge du är bekväm med det och verkligen använder det!

Du har säkert varit med om att dessa superbra idéer ofta kommer när du gör något helt annat. Försök därför att alltid ha med någon sorts pryl där du lätt kan skriva ner det för att sedan, som i mitt fall, lägga till det i dokumentet.

Gör det till en vana att alltid skriva ner alla tankar och idéer, även de som kanske inte är klockrena.

Kanske är det något som kan användas när du sitter där med skrivkrampen hängandes över axeln..

2. Bara skriv någonting

En sak är säker, om du inte försöker skriva så kommer du heller aldrig över din skrivkramp.

När du har dagen och ordern bara flyter är en tom sida vackert och lockande, men när det är tvärtom, helt tomt på ord så kan denna blanka sida istället vara skrämmande.

Så bara skriv något, behöver inte ens vara sammanhängande, bara du skriver!

Välj en ide eller tanke och börja skriv om det, det behöver inte vara en bra text utan tanken är att få bort de negativa tankarna. Många gånger kan det vara så att dessa sidospår leder till något större och bättre, speciellt när du får bort krampen.

Det är väldigt mentalt och att bara få bort bromsklossen som var i vägen kan öppna upp det hela och orden börjar återigen flöda.

Testa själv och se om det kan fungera lika bra för dig som det gjort för mig..

3. Sök inspiration

Inspiration är oftast det som saknas och det kan du hitta relativt lätt, speciellt från andra människor.

Läs en tidning eller bok, lyssna på radio eller sök dig ut online och läs din favoritblogg. Eller varför inte hitta en helt ny blogg.

I nästan alla fall hittar man något som man går igång på och kan vidareutveckla.

Varför inte även passa på att kommentera på någon blogg, speciellt när det är något ämne som intresserar dig – och hux flux, du har just brutit din skrivkramp!

4. Ta en paus och rör på dig

Ju längre du sitter och stirrar på skärmen desto svårare blir det.

När du testat våra knep och förslag här ovan så ta istället en paus och gör något helt annat.

Jag brukar till exempel ta en promenad och få lite frisk luft. Gör en kopp kaffe eller te, kanske t.o.m titta lite på tv.

Det som det handlar om är att bryta upp och få dina tankar riktade åt ett annat håll. För det är ofta då, när du släpper det, som de bästa och mest kreativa tankarna åter kommer farande.

5. Var inte för hård mot dig själv

Ibland är det helt omöjligt att komma loss från och runt skrivkrampen. Det händer alla. Allra säkert även dina absoluta favoritförfattare.

Gräv inte ner dig utan se det som något normalt. Det händer trots allt oss alla.

Försök att skaka av dig det och glöm bort denna dag. Även om det var just idag du skulle skriva färdigt den där artikeln du jobbar på.

Datorn eller pappret finns kvar även imorgon, ta istället en god natt sömn.

Sätter du alltför stor press på dig själv så kan du riskera att ytterligare bygga på den där väggen du försöker ta dig över eller genom. Ta det bara lugnt och fokusera på positiva tankar, du har skrivit bra förr och kommer göra det igen.

Skulle det vara så att du sitter med en deadline så kanske det inte fungerar att ta ledigt för dagen.

Men då gäller det istället att inte sätta sig i denna situationen alltför ofta. Planera bättre och tänk igenom din artikel och strukturera upp den, antingen i huvudet eller på papper. Gör detta ett par dagar eller veckor innan om det är en stor artikel det handlar om.

Har du en bra plan från början brukar det bli lättare att fylla på med bra innehåll under tiden.

Avslutning – nu är det upp till dig

Där har du alltså 5 tips som kan hjälpa dig överkomma skrivkrampen. Nu hoppas jag att de kan komma till användning nästa gång det knyter sig för just dig!

Vill du läsa mer i ämnet så titta då genom denna artikel där du kan få ytterligare inspiration.

Vad gör du när du inte får fram några ord att skriva?

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *