Ta reda på om du är shadowbanned på Instagram

Hur du tar reda på om du är Shadowbanned på Instagram (3 enkla steg)

Misstänker du att du är shadowbanned på Instagram?

Om du nyligen har upptäckt en plötslig, väldigt stor nedgång i din räckvidd eller antalet engagemang du får på ett inlägg så kanske du helt enkelt blivit shadowbanned.

Många Instagram-användare rapporterar att de stött på det här problemet och det kan vara väldigt frustrerande.

Enda dagen kan dina inlägg generera massa likes och kommentarer medan det nästa dag är helt tyst.. Din engagemangsgrad fluktuerar mellan höga toppar till riktigt låga dalar.

I den här artikeln ska jag att förklara vad shadowban på Instagram är, hur du vet om du är drabbad och hur du kan fixa det.

Hur Instagrams algoritm fungerar

Innan jag går in på detaljerna i vad shadowban är behöver du först ha en ungefärlig uppfattning om hur Instagrams algoritm fungerar.

Tidigare brukade Instagram visa inlägg kronologiskt på ditt flöde. För närvarande visar Instagram bara inlägg kronologiskt om du har gillat varje enskilt inlägg i ditt flöde.

Grundläggande om hur algoritmen fungerar

När du lägger upp något kommer Instagram först att visa ditt inlägg för dina mest ”lojala” följare. Det är personer och konton som med största sannolikhet kommer att engagera sig.

Och om de engagerar sig skickar det en signal till Instagram att ditt innehåll är av kvalitet.

Således kommer ditt inlägg då att börja rankas högre i flödet för resten av dina följare och processen upprepas igen.

Algoritmen fungerar på det här sättet eftersom Instagram vill säkerställa att innehållet du just har lagt ut är engagerande och av hög kvalitet.

Algoritmen är också en stor del av Instagrams lösning för att motverka spam.

Om du spammar eller lägger upp ett dåligt innehåll är det mindre troligt att folk engagerar sig. Med detta i åtanke kan Instagram enkelt upptäcka att innehållet inte är av speciellt bra kvalitet och ditt inlägg hamnar istället längre ner i flödet.

Vad betyder shadowbanned på Instagram?

Instagrams shadowban är när dina inlägg och poster där du använt hashtags döljs från att visas i det specifika hashtag flödet.

Det verkar bara drabba enskilda poster och inte hela konton men det döljer ändå ditt innehåll från att upptäckas av nya personer.

Ett shadowban kan också få ditt användarnamn att sjunka under söklistan, alltså när någon försöker hitta dig på Instagram. Detta händer vanligtvis om du antingen har brutit mot en av Instagrams riktlinjer eller om någon har anmält dig.

Dina följare kan dock fortfarande se dina senaste inlägg i deras flöde.

Hur du vet om du är shadowbanned på Insta

För det första kommer din räckvidd att minska kraftigt. Tänk dig ett drop från typ 10 000 till 100.

Det är i den skalan vi pratar om, inte ner från 8000 till 6000 eller så. Det tyder i så fall bara på lite sämre innehåll i inlägget.

Här är några steg du kan följa för att veta/kontrollera din shadowban-status:

1. Posta något och använd flera hashtags

Börja med att lägga upp något på ditt huvudkonto med flera olika hashtags. Se till att använda en ovanlig hashtag, t ex. #test123. Mer om det i ett senare steg.

Om du använder alltför vanliga hashtaggar som t ex #love kommer ditt inlägg drunkna bland alla andra och då blir det väldigt svårt att hitta ändå.

2. Skapa ett andra konto

Skapa ett nytt konto och se till att det alternativa kontot inte följer ditt huvudkonto som du just nu försöker undersöka.

Om du redan har ett andra konto behöver du såklart inte skapa ett till men det får inte följa ditt ”huvudkonto”. Gör det det blir det omöjligt att kontrollera om det är shadowbanned.

3. Använd det ”nya” kontot & sök efter hashtaggen

Använd det nya/alternativa kontot för att söka efter hashtaggen (#test123) som du använde i testinlägget du gjorde med ditt huvudkonto.

Navigera sedan till den ”senaste” delen i hashtag flödet och kontrollera om du hittar ditt inlägg där:

  • Om du ser ditt inlägg är ditt konto inte shadowbanned.
  • Ser du inte inlägget är ditt konto mest troligt shadowbanned.

Alternativ: Sök efter ditt konto/användarnamn

Det finns ett alternativt sätt att kontrollera din shadowban-status. Detta genom att söka efter ditt användarnamn på Instagram med ett annat konto.

Använd antingen extrakontot du skapade tidigare eller låna en kompis. Men det får inte följa ditt huvudkonto.

Om ditt huvudkonto inte ligger högst upp i sökresultaten när du skrev det exakta användarnamnet är det förmodligen shadowbanned.

Varför blir jag shadowbanned på Instagram?

En shadowban kan uppstå på grund av flera orsaker. Här är de vi känner till:

1. Du har använt en eller flera ej tillåtna hashtags

Om du har använt en förbjuden eller ej tillåten hashtag kan Instagram shadowbanna ditt konto eller inlägg.

Det finns nämligen vissa hashtags som ej är tillåtna att använda eftersom det mesta av dess innehåll bryter mot Instagrams riktlinjer. Det betyder oftast att personer som använder dessa hashtags vanligtvis lägger upp olämpligt innehåll.

Så om du har använt en förbjuden hashtag på ditt inlägg kommer Instagram att markera ditt inlägg som ”spam” och ditt konto riskerar också en shadowban.

Kontrollera hashtag

För att kontrollera om en hashtag är tillåten eller ej kan du enkelt söka efter den. Skulle den specifika hastaggen ej skulle vara tillåten så kommer du se detta meddelande:

“De senaste inläggen från #denspecifikahashtagen är för närvarande dolda eftersom communityn har anmält visst innehåll som eventuellt inte följer Instagrams regler”.

Använd inte hashtaggen om du ser det här meddelandet.

2. Du har använt för många hashtags

Japp, du kan faktiskt använda för många. Men hur många är för många då?

Vanligtvis är det maximala antalet hashtags du bör inkludera i ett enda inlägg ca 30. Använder du mycket fler än så kan Instgram gå in och shadowbanna ditt konto.

3. Någon har rapporterat ett inlägg/post/story

Om dina berättelser eller inlägg har rapporterats en eller flera gånger och de anses bryta mot Instagrams riktlinjer kan du bli shadowbanned.

För att undvika att bli rapporterad så se du bara till att du följa Instagrams riktlinjer. Skulle du bli rapporterad för många gånger riskerar ditt konto att raderas.

Hur du löser shadownban problemet

Så nu vet vi vad en shadowban är och varför du kanske råkat ut för det. Men hur löser du då problemet och blir av med den.

Här är några olika alternativ:

1. Vänta ut den

Detta är kanske den tråkigaste lösningen för att fixa en shadowban. Men det är i alla fall en garanterad lösning på problemet.

Så hur länge varar shadowban? Ja den kan pågå i några dagar upp till kanske som mest två veckor.

Så vi anser det bästa är att vänta ut den tills den hävs naturligt.

2. Marknadsför ditt Instagram-inlägg

Nästa metod du kan prova är att betala några kronor för att marknadsföra ett av dina inlägg på Instagram.

Om du betalar Instagram för annonser, även om det bara rör sig om några 10:or, så ligger det i deras intresse att ta hand om dig. Du är ju nu en betalande kund.

Därefter kan din shadowban hävas. Det kan dock fortfarande ta några dagar innan den är helt lyft.

Hur du undviker att åka på en shadowban igen

Här är några sätt som bör agera på för att undvika en shadowban.

Detta är lite upprepningar från tidigare råd i artikeln men vi tycker det är viktigt att upprepa dessa:

1. Använd inte samma hashtags om och om igen

Om du har använt exakt samma hashtags flera inlägg i rad bör du byta och använda lite andra.

Instagram kan lätt uppfatta det som spam om du använder samma hashtags om och om igen utan att lägga till några nya eller ta bort gamla. Mixa upp det, var naturlig.

Den främsta anledningen till en shadowban är alltid att du på ett eller annat sätt brutit mot communityreglerna.

2. Använd bara tillåtna hashtags

Det här är ju enkelt att följa. Om du använder ”förbjudna” hashtags i några poster riskerar dessa att markeras som spam.

Använd istället hashtags som är högst relevanta för det du publicerar.

3. Sluta använda dig av tredjeparts appar eller verktyg

Ett annat steg för att undvika en shadowban är att inte använda några appar eller verktyg som inte är certifierade av Instagram.

Botar & automatisering bryter mot Instagrams användarvillkor eftersom de tillåter dig att göra saker för snabbt. Det gäller t ex gillningar, kommentarer eller annat.

För att ta bort befintliga och redan existerande appar/verktyg ändrar du bara ditt Instagram-lösenord. Då kommer du nämligen bli utloggad från dem alla.

Vi sammanfattar

Det bästa sättet att förhindra en shadowban är att inte bryta mot Instagrams riktlinjer.

Se till att spendera några minuter av din tid på att läsa Instagrams användarvillkor och communityregler för att säkerställa att ditt innehåll och aktiviteter överensstämmer med dessa.

För att sammanfatta så är en shadowban en kraftig minskning av dina inläggs räckvidd och engagemang. Du märker direkt en stor skillnad i båda.

Det bästa sättet att bli av med den är att vänta ut tills den släpper och sedan att följa reglerna.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *