Verktyg och Hjälpmedel för Internet Entreprenören

Om du är som jag så läser du rubriken på denna sida och blir peppad, men sedan hör du en liten röst som säger ”Ännu en post med appar, verktyg och tjänster som jag inte har tid att använda!”.

Där ligger också mycket av nyckeln för onlinearbetet. Att ha tiden, att ta sig tiden, för att installera, lära sig och verkligen utnyttja alla de fruktansvärt hjälpsamma verktyg som finns tillgängliga. Kan du göra det ökar dina chanser att lyckas dramatiskt.

Samtidigt gäller det att du har tid att skriva, utveckla, reflektera, följa andra och nätverka. Kan du rå iland med detta – då är du på god väg mot Success!

Här ger vi dig våra rekommendationer och tips på verktyg och hjälpmedel så att du kan starta din egna blogg eller site och utveckla den till nästa nivå. Denna resurs kommer att uppdateras kontinuerligt så fort jag har testat eller hittat någon ny favorit.

Vi tar det från början..

Hemsidan

Det du visar upp och använder på internet. För att sätta upp en egen hemsida kommer du att behöva använda de produkter och företag vi rekommenderar här nedan.

Domäner

För att kunna starta upp en webbsida eller blogg behöver du en domän. Välj namn med omsorg men tänk inte alltför länge utan gå på första känslan, den är ofta rätt. Köp din domän hos någon av dessa aktörer:

Loopia – Stora och stabila. De är inte billigast men ger bra kundservice och har en enkel smidig kontrollpanel. Stabila.

Namecheap – Vårt val när det gäller internationella tld’s (domänändelser), som t ex .com. De är bland de billigaste på markanden och har en bra kontrollpanel samt en del smidiga extratjänster.

Webbhotell

Ett webbhotell är kortfattat stället (en server) där din hemsida är placerad för att sedan kunna ses på internet. Har du inte kunskapen att själv sätta upp en server så är ett webbhotell det bästa alternativet. Jag använder själv olika webbhotell till alla sajter. Dessa tre är favoriterna:

Mebo – Denna sajt ligger hos Mebo. De har servrar i både England och Sverige. Bra mindre företag med en personlig kundservice. Riktigt billiga och prisvärda – minsta paketet kostar endast 120 Kr/År.

WP Engine – För dig med en stor och viktig WordPress sajt så är det här det bästa valet. Du får en sajt som laddar blixtsnabbt och du kan tryggt fokusera på det som är viktigt.

Just Nu:
30% Rabatt på Första Betalningen.
Använd koden: halloween 2017

(giltig tom 171031)

Inleed – Ytterligare ett mindre företag som har imponerat under de två år som jag varit kund. Smidig kundservice och personlig hjälp. Stabila med servrar i Sverige. Minsta paketet startar på 228 Kr/År och det räcker långt.

Plattform och Hemsideverktyg

Det finns bara ett verktyg; WordPress. Du behöver inget annat. Enkelt att sätta upp, bygga och uppdatera din sida. Ett ultimat CMS (Content Management System)! Många webbhotell har dessutom enkla inbyggda installationsprogram där du med några få klick själv kan installera en helt ny WordPress sajt. Inga krångliga FTP program och filer som skickas hit och dit. Enkelt rakt direkt.

Du hittar våra artiklar om hur du utvecklar din WordPress-sajt här.

WordPress – Om du vill ladda ner eller läsa mer om verktyget gör du det här.

Teman till WordPress

Vad är ett tema eller Theme (på engelska) kanske du tänker? Det är kortfattat det du ser när du surfar in på en hemsida som är byggd i WordPress, framsidan helt enkelt! När du laddar upp en WP-installation så följer det med några standard teman. Dessa är helt ok och du kan använda dem, men om du vill ha något lite snyggare och skilja dig ur mängden så finns det andra alternativ. Både premium (som kostar pengar) och free (som alltså är gratis). Dessa är våra favoriter:

Studiopress – Denna sida bygger på Studiopress ramverk (framework) kallat Genesis. De är helt klart bland de snyggare och bäst optimerade som finns till WP. Ramverket kostar pengar men det finns sedan teman som är gratis.

MyThemeShop – Jag använder ett utav deras teman till en annan sida, bra byggda, snygga och med grym kundservice. De har en mängd med teman som är anpassade mot olika sorters sajter. Du hittar säkert något som passar just din hemsida.

WordPress – Hos WP finns massa teman som är gratis att använda. Många utav dessa är dessutom snygga och välbyggda. Ofta så får du en enklare version av ett tema som finns att köpa. Men dessa kan räcka långt i många fall. Kolla dock så att det finns support och att temat är uppdaterat för en inte alltför lång tid tillbaka.

Tillägg till WordPress

Återigen kanske du är lite frågande; ”Vad är ett tillägg?” På engelska kallas det Plugin och det är småprogram som du laddar upp till din sajt för att utveckla den ytterligare. Vill du göra något extra med din sajt finns det nästan alltid ett tillägg eller plugin för just detta. Dessa (gratis) plugins är bra att börja med:

KontaktformulärContact Form 7

SEOWordPress SEO by Yoast

Social SharingDigg Digg

SajtfunktionWP Super Chache

BackUpBackWpup

Det finns en mängd med plugins som kan ta din sajt till nya höjder men det är lätt att det blir för många. Det kan påverka din sidas laddhastighet och funktion men även hålla dig ifrån att producera innehåll. Vill du vet mer om olika plugins så tipsar vi i flera artiklar om olika alternativ, bland annat här och här.

Bilder och Video

Bilder är en central del online så se till att dina bilder håller hög klass. En bra artikel eller inlägg kan lyftas ytterligare med hjälp av en bra bild. Detsamma gäller för rörlig bild, dvs film och video. Det blir allt viktigare och kommer i framtiden ha en avgörande roll för hur du lyckas online.

Det finns flera olika vägar och resurser att använda. Dessa är några av de jag använder mest:

Bilder

FreeImages.com – Gratisbilder där det är viktigt att ge credit. Skiftande kvalitet men storleken på antalet bilder gör att det finns en hel del bra.

Flickr – En enorm bilddatabas med både professionella- som amatörfotografer. Viktigt att hålla koll på de olika rättigheterna, ibland är All Rights Reserved men ofta gäller Creative Commons villkor. Håll koll och ge rätt credit.

Pixabay – Massa fina kvalitetsbilder inom många områden och allt är gratis. I många fall är bilderna helt fria och du behöver inte ens ge credit.

BigStockPhoto – Mer än 23 miljoner bilder, filmer och vektorgrafik. Finns olika prisnivåer och använder du många bilder blir kostnaden per bild relativt låg. Känns även bra att få göra rätt för sig genom att betala. Fotografer ska även de få mat på bordet.

Video

Ska du lägga upp egna filmer på nätet så är det dessa två som är de bästa tjänsterna:

YouTube – Den överlägset största videoaktören. Ägs av Google.

Vimeo – En mindre uppstickare som ibland kan vara ett bra alternativ.

Skärminspelning

Har du planer på att lägga upp instruktionsfilmer där du spelar in din egna skärm och där instruerar hur du löser en viss uppgift så är dessa program och tjänster perfekta:

Sälja Online

Funderar du på att sälja något på din sida eller dra igång en internetbutik så har jag ett par förslag på tjänster och opensource plattformar som jag tycker är de absolut bästa att använda sig av:

E-handelsbutik

WooCommerce – Det är ingen egen plattform utan ett tillägg till WordPress. I och med att det använder WP som bas så får du en rad möjligheter att fylla din sajt med bra innehåll, dvs text, utöver alla produkter. Känner du att du behärskar WP så är Wooommerce perfekt.

Prestashop – En opensource plattform som är enkel att använda och utveckla. Finns en bra community bakom med hjälp och många utvecklare. Jag har byggt butiker med hjälp av Presta och kan verkligen rekommendera det, även om ens kodkunskaper är begränsade.

Betaltjänster

Vill du sälja något på din sida utan att ha en e-butik så finns det enkla betallösningar som fungerar smidigt.

PayPal – Världens (?!) största betalningsförmedlare online. Har flera olika tjänster där du enkelt kan ta betalt av dina besökare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *